Alles is zowel waar als niet waar

Paradoxale uitspraak

Oppervlakkig gezien kan deze paradoxale uitspraak niet waar zijn, of misschien toch wel?
Als ik op een onbewolkte dag buiten ben, dan zie ik de zon aan de hemel staan. Ieder weldenkend mens zal het met me eens zijn dat die oranje bol aan de hemel de zon is.

Als ik in de spiegel kijk, dan zie ik een man. Ben je een vrouw en kijk je in de spiegel dan zie je een vrouw. Ook dat valt wederom niet te ontkennen. Oké, je hebt wat twijfelgevallen, maar die laten we maar buiten beschouwing. Een man is een man en een vrouw is een vrouw.
Zo lijkt alles in onze werkelijkheid waar te zijn. Hoe kan het dan ook niet waar zijn?

Enorm irritant

Vooral toen ik nog op het Pad was, had ik grote moeite met deze paradox en vond ik het behoorlijk irritant.
Als ik eindelijk in mijn beleving iets heel belangrijk nieuws had ontdekt, bijvoorbeeld: dat je illusie je overtuiging volgt, dan was ik er zo enthousiast over dat ik het bracht  als de waarheid. Waarop Johan reageerde met de opmerking: Het is net zo waar als het niet waar is.
Ik lachte maar als een boer met kiespijn. Ik snapte het niet. Het was toch waar wat ik ontdekt had. Ik had nog niet in de gaten dat er ook andere perspectieven zijn.

Andere perspectieven

Er zijn er vele, een daarvan komt uit de hoek van de wetenschap. De geleerden die de kwantumfysica bestuderen beweren met toenemende stelligheid: dat wat we zien niet is wat het lijkt. Volgens hen is alles een groot energieveld, waar alle mogelijkheden in potentie aanwezig zijn.

Spirituele schrijvers noemen het de morfogenetische velden, of de Akasha kronieken of kortweg ‘het Veld’.  Wat wij als de werkelijkheid zien, bestaat niet als zodanig.
Hoe kunnen we het dan zien?
Omdat wij mensen uitgerust zijn met zintuigen en hersenen. Die werken zodanig dat wij dat energieveld als de ons welbekende werkelijkheid ervaren, een behoorlijk controversieel perspectief

Verlichte meesters

Het perspectief van de verlichte meesters is nog uitzonderlijker en voor een westers ego nauwelijks te verteren.  De meesters beweren: alles is een illusie. En die illusie is het  enige dat er is. De mensen zijn onderdeel van de illusie en ervaren daarom de wereld om zich heen als echt.
De ‘nare’ eigenschap van een illusie is echter dat het iets lijkt te zijn dat er in essentie niet is.

We denken heel wat te zijn, maar zijn dus niets, of alles natuurlijk want dat is hetzelfde.

De zon, de man en de vrouw.

Even terug naar de zon, de man en de vrouw.

De zon is alleen maar echt de zon als je daar vanuit dat ene bepaalde perspectief naar kijkt. Voor de kwantum fysici is de zon puur energie en voor de verlichte meesters is de zon een illusoir verschijnsel.

En dat geldt natuurlijk ook voor de man en de vrouw. Als je alleen naar de vorm kijkt dan is het duidelijk, maar kijk je er naar vanuit het perspectief van de kwantum geleerden, dan zijn mensen puur energie.
Kijk je er vanuit het perspectief van de verlichte meesters naar  dan is er slechts het Leven dat leven wil en zich manifesteert in de illusie die ik ben.

Het perspectief van de illusie

Op dit moment ga ik voor het perspectief van de illusie, het past het best bij hoe ik er nu tegen aan kijk en het daadwerkelijk ervaar.  Voor mij is het waar, maar het is niet de waarheid.
Het is slechts een richting, een idee.

Wil je een keer met me mee wandelen, klik dan hier om je aan te melden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *