Angst

Basis emotie

Bang zijn, onveilig voelen, onbetrouwbaarheid ervaren,  hebben allemaal dezelfde basis emotie namelijk angst. Ik heb altijd gedacht dat dergelijke gevoelens in mij veroorzaakt werden door iets dat buiten mij lag. De omstandigheden, de situatie buiten mij maakte dat ik me bang voelde.

Bijna een ongeluk

Onlangs overkwam mij  bijna een ongeluk waardoor mij duidelijk werd hoe dat het werkt. Ik rijd al tientallen jaren auto en er is nog nooit wat gebeurd, dus voel ik me volkomen veilig. Ik reed door de stad en nam een bocht die ik al tientallen keren genomen had. De weg was nat en ik merkte dat ik iets te hard reed, remde wat bij en voor ik het in de gaten had, maakte ik een slip van 180 o en stond achterstevoren op de rijbaan. Mijn hart klopte in mijn keel. De weg wordt omzoomd door bomen en het is een wonder dat ik niets geraakt heb. Gelukkig was er geen ander verkeer. Ik draaide mijn auto en vervolgde mijn weg. Ik reed heel rustig en nam de bochten zeer behoedzaam. Ik voelde me ineens onveilig.  Dat onveilige gevoel heb ik een paar weken gehad.

Onveilige situatie

Ik realiseerde me dat ik mij onveilig voelde vooral als ik door die bewuste bocht kwam, terwijl de situatie daar geen aanleiding toe gaf. De weg was droog en ik reed met opzet wat langzamer en toch voelde ik me onveilig. Dat gevoel kon dus alleen maar uit mezelf komen. Als ik geconfronteerd werd met wat me overkomen was, werd ik bang voor iets dat er op dat moment niet was.

Als ik iets meemaak waar ik vroeger angst voor had of me onveilig bij voelde dan herhaalt dat gevoel zich terwijl er  in feite niets aan de hand is. Ik kan me genoeg situaties voor de geest halen waarin ik me onveilig voel.  Dan was het dus niet de situatie die onveilig was maar ik ervaarde het als onveilig, omdat het me op de een of andere manier aan een onveilige situatie deed herinneren. Hierdoor kwam die oude emotie in alle heftigheid weer naar boven.

Elke angst is ongegrond

Ik weet nu dat elke angst ongegrond is.  Er zal nooit iets ten nadele van mij gebeuren. Alles dat gebeurt, is daar alleen maar om mij het leven te laten ervaren. Alles is een illusie waarin alles op een perfecte manier geregisseerd wordt.  Daar is geen plaats voor angst. Angst ontstond voornamelijk omdat er iets dreigde te gebeuren, waarvoor ik bang was dat het me zou kwetsen, maar was dus volkomen onterecht. Angst is een ervaring die ik mezelf aandoe . Angst komt uit mij en is gebaseerd op  overtuigingen die  ik ergens in de loop van mijn leven heb opgedaan. Bijvoorbeeld: laatst  ontmoette ik Ruud. Hij leek op een man die me jaren geleden  diep gekwetst had. Ik was nog steeds woedend op die man.  Ruud leek er alleen maar op, maar ik had gelijk een hekel aan hem en voelde me onveilig bij hem. Toen ik Ruud wat beter leerde kennen was het gewoon een aardige  vent. Zo werkt  dat bij mij.

Neem niets van mij voor waar aan, maar ga zelf op zoek

Wil je een keer met een spirituele wandelcoach meewandelen klik dan hier om je op te geven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *