Beter zien zonder bril

De optimist

Ik lees een artikel met de titel: ´Beter zien zonder bril´ in het magazine: de Optimist. Het enige blad dat ik nog met plezier lees omdat er voornamelijk positieve berichten in staan.
Ruim honderd jaar geleden heeft de Amerikaanse dokter Bates een methode ontwikkeld om op een natuurlijke manier je zicht te verbeteren, zodat je geen bril meer nodig hebt.
In een grijs verleden heb ik me die methode aangeleerd en ben jarenlang Bates-leraar geweest. Een van de mindere punten van de methode vond ik dat dr. Bates geen aandacht schonk aan de emotionele factor.
Hij hamert maar op het ontspannen van de oogspieren. Daar heeft hij oefeningen en adviezen voor en die helpen ook wel, maar lang niet bij iedereen.
Voor mij ligt de diepere oorzaak op het emotionele vlak. Een advies dat ik dikwijls gebruikte was: wordt vriendjes met je waas. Klinkt simpel maar vriendjes worden met je waas betekent vriendjes worden met jezelf. Echt vriendjes worden met jezelf is niet zo simpel. Dat vergt heel wat zelfonderzoek en het loslaten van vastgeroeste valse overtuigingen. Het is een soort spiritueel pad.
Het pad naar beter zien heeft veel overeenkomsten met het pad naar verlichting volgens mij.

Emoties

Natuurlijk kom ik dit emotionele aspect in dit artikel nauwelijks tegen terwijl het voor mij de essentie is. De leraar in mij begint enorm op te spelen en klimt direct in de pen om een ingezonden stuk te sturen om dit manco zo snel mogelijk aan te vullen.
Wat is het toch hardnekkig. Ik kan het niet laten. Ik wil me zo graag laten gelden. Ik weet het allemaal zo goed. Ik heb het zelf toch meegemaakt. Jarenlang ben ik leraar geweest en ze maken nog steeds dezelfde fouten. Ik zal ze wel eens laten zien hoe het echt moet.

Hardleers

Guido, alles is goed zoals het is.
Ja maar, ik vind het echt niet goed. Het artikel is best aardig, maar het kan stukken beter. Als ik ze dat nu vertel, dan hebben ze daar toch baat bij of niet?
Oh, oh wat is mijn ego toch hardleers.
Guido, alles is goed zoals het is. Er hoeft niets verbeterd of veranderd te worden. Ook als jij het niet goed genoeg vindt, is het gewoon goed. Stop met overal een oordeel aan te hangen.
Maar, maar ik heb die ervaring toch niet voor niets opgedaan , daar kunnen anderen toch hun voordeel mee doen.
Welke anderen?
Nou die uit de column van de vorige keer.
Daar heb je een punt. Wat uit jou komt is voor de ander, nou dan zal dit verhaaltje ook wel ergens goed voor zijn.
Maar die ingezonden brief moet je maar verscheuren.

 

Neem niets uit deze column voor waar aan. Ga op zoek naar je eigen waarheid.

Wil je een keer met me wandelen klik hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *