Concepten

Ego-staat

In de ego-staat zijn de vrije wil, keuzes kunnen maken en verantwoordelijkheid nemen belangrijk. Hoe sterker het ego, hoe meer het overtuigd is van de enorme belangrijkheid van deze aspecten. Ego’s kunnen niet zonder.
Het maakt de mensen bijzonder, het onderscheidt ons van de dieren.

Vrije wil

Toch is de vrije wil in de ego-staat lang niet zo vrij als men graag zou willen.
Stel je hebt uit vrije wil een belangrijke keuze gemaakt. Vervolgens gebeuren er allerlei onverwachte en toevallige gebeurtenissen, waardoor er van je keuze helemaal niets terecht komt. Hoe dikwijls gebeurt dat niet?
Stel je denkt dat je een keuze moet maken, ga ik nu links of ga ik nu rechts? Je loopt dagen te dubben en ineens weet je het , je gaat naar rechts.
Waar komt die beslissing om naar rechts te gaan vandaan? “Ja, ik voelde ineens dat ik dat moest doen,” hoor je dan.
Ook in de egostaat lijkt het leven grotendeels door toevalligheden aan elkaar te hangen.

Droom

En dan ineens word je wakker uit de droom. Je ziet dat de egostaat niet meer is dan dat.
Een droom waarin alles gebeurt, waarin alles wat uit jou komt voor de ander is. Wat heb je dan aan een vrije wil. Hoe zou jij kunnen weten wat de ander nodig heeft.
Het leven is zo oneindig gecompliceerd dat ook al zouden we een vrije wil hebben, we nooit zouden kunnen bedenken wat er zou moeten gebeuren.
Het Onbenoembare regisseert vanuit zijn oneindige intelligentie ons Leven. Daar komt geen vrije wil, of keuzes maken of verantwoordelijkheid nemen voor ons aan te pas.
Natuurlijk denken wij in de ego-staat dat die concepten belangrijk zijn. Maar het zijn bedachte concepten om ons het leven te laten ervaren. Als we zouden denken dat deze concepten niet bestaan  hoe zouden we dan richting aan ons leven kunnen geven.
Ons ego wil dat we belangrijk zijn, zonder deze concepten blijft daar weinig meer van over.  Slechts een klein radertje in het geheel en daar zijn we toch te goed voor? We bepalen zelf wel wat goed voor ons is en meer van die stoere praat.
Uiteindelijk gebeurt er precies dat wat er gebeuren moet en dat is maar goed ook.
Stel je eens voor dat de mens inderdaad met zijn vrije wil zou bepalen wat er zou moeten gebeuren, dan had de mensheid al lang niet meer bestaan.

Ontwaakt.

Ook als je ontwaakt bent bestaan deze concepten nog steeds. Je maakt je er alleen niet meer druk over. Je weet dat je geen invloed hebt op de dingen die gebeuren. Keuzes worden gemaakt op het moment dat ze gemaakt worden en als je nergens invloed op hebt waar zou je dan nog verantwoordelijkheid voor nemen. Ego’s steigeren hier enorm tegen, het haalt zijn bestaansrecht onderuit.
Veel mensen vinden het bijvoorbeeld belangrijk verantwoordelijkheid voor hun gezondheid te nemen. Als je dat vindt moet je het vooral doen, totdat je merkt dat ook dat geen zin heeft. Dan doe je dingen niet lager meer vanuit een verantwoordelijkheidsgevoel maar om uiting te geven aan wie je bent. Er gebeurt wat er gebeurt. Er kan nooit iets anders gebeuren. Dat is het Leven.

Neem niets van ij voor waar aan, dit is slechts mijn waarheid. Ga op zoek naar wat voor jou waar is.

Wil je een keer met me mee wandelen klik dan hier om je aan te melden

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *