Cursus Spiritualiteit en Zelfonderzoek in de Praktijk

Stichting Onbestempeld

Een klein jaar geleden heeft Johan de Stichting Onbestempeld in het leven geroepen met als voornaamste activiteit: het verspreiden van de boodschap van verlichting.

Tijdens  de workshops en retraites van Onbestempeld die door Johan worden gegeven zijn Bark en/of ik als medebegeleider aanwezig. Johan en ik hebben beide de fase bereikt dat we het Pad afgerond hebben en “klaar” zijn. Bark is driftig op Pad.
Het doel van de workshops en retraites is de deelnemers de weg naar het pad te wijzen, zodat ze daarna zelf verder kunnen.

Intensief

Ik ben inmiddels twee keer met een week retraite, de zogenaamde intensive, naar Spanje geweest. Ook bij de bijeenkomsten van de cursusgroepen en tijdens de retraites in Nederland ben ik aanwezig

Mijn rol lijkt comfortabel. Een beetje met de deelnemers babbelen, wat huishoudelijke taken doen en verder ben ik vrij om te doen waar ik zelf zin in heb.

Toch ga ik ‘s avonds meestal behoorlijk moe naar bed. Het heet niet voor niets intensief (Spanje, daarnaast zijn er opstapretraites in Drenthe).
De deelnemers komen voor een diepgaand zelfonderzoek en Johan houdt van een directe aanpak. Hij is er een kei in om iemand met zijn blokkade te confronteren en weet haarfijn de pijnpunten de raken.  Ook de interacties tussen de deelnemers onderling kan heftig zijn. Met name schaduwkanten kunnen behoorlijk opspelen.

Dat levert soms heftige taferelen op van mensen die enorm boos of verdrietig worden. Ik fungeer dan als bliksemafleider zeg maar. Ik neem de betrokken persoon apart of bijvoorbeeld mee voor een wandeling en laat hem onderweg stoom afblazen.

Johan is volledig vrij van angsten en leeft zijn waarheid. Als je zelf nog niet helemaal vrij bent kan dat behoorlijk confronterend zijn.  Dan is het verdomd moeilijk om te zien dat alles dat gebeurt precies goed is. Soms loopt dat zelfs zo hoog op dat mensen dreigen af te haken. Aan mij de taak om ze binnenboord te houden.

Nu lijkt het misschien of Johan een boeman is en dat is hij soms ook, maar hij is voornamelijk liefdevol.

Spirituele onderwerpen

Ik hou ervan om met anderen over spirituele onderwerpen te praten, met name over  die aspecten waar ze moeite mee hebben. Ik probeer ze te laten inzien hoezeer ze zichzelf tekort doen door de beperkende gedachten en negatieve overtuigingen die ze  hebben. Dikwijls zijn ze er zichzelf niet eens van bewust.  Zo’n inzicht kan heel verhelderend werken.

Eind van deze maand, 27, 28 en 29 mei is er weer een retraite in Drenthe. Op de site www.spiritueleovergave.nl kun je hier meer informatie over vinden.

Onbestempeld kon niet achterblijven en we hebben we onze eerste introductie film opgenomen tijdens de retraite in Spanje, en dat is Johan aan te zien (bruin!), kijk het filmpje op Youtube

Wil je een keer met me meewandelen, klik dan hier om je aan te melden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *