Echte liefde

Voorwaarlijke liefde

Ik ben met een vriend in discussie of voorwaardelijke liefde echte liefde is. Op zijn verzoek schrijf ik deze column.
Voorwaardelijke liefde impliceert voor mij dat de liefde er is zolang aan alle bewuste en onbewuste voorwaarden wordt voldaan. “Als je mij lief vindt, houd ik ook van jou.” Dat klinkt in mijn oren nogal ego-achtig.
Toch is dit de soort liefde die ook ik onbewust heel lang voor ware liefde heb gehouden. Het geniepige aan voorwaardelijke liefde is dat de voorwaarden niet bekend zijn zijn. Ze komen meestal pas aan het licht in een conflictsituatie, als je voelt dat je boos wordt, pas dan word je je ervan bewust.

Ontrouw

De voorwaarde die met hoofdletters geschreven wordt, is dat als je een relatie hebt dan ga je niet met een ander naar bed, je heb zelfs totaal geen andere intieme contacten. Ik heb daar  eerder een column over geschreven getiteld: Ontrouw bestaat niet.
Veel relatiebreuken worden volgens mij voornamelijk veroorzaakt door het feit dat door een van beide partijen een voorwaarde geschonden wordt. En dat is zeker niet alleen dat de ander niet vreemd mag gaan. Maar bijvoorbeeld ook dat de ander niets mag doen dat voor jou bedreigend is. Of dat je vindt dat jullie tenminste twee keer per week seks moeten hebben, of minstens één keer per week een gesprek over essentiële zaken, of verplicht samen uitgaan of op vakantie, of dat er verantwoording over het geld wordt afgelegd, of je hebt het zo nodig dat de ander jou goed, lief of aardig vindt, enzovoort. Al dit soort voorwaarden kunnen een bom onder de relatie zijn.
Heel veel relatieconflicten zijn terug te voeren op het feit dat er voorwaarden zijn. Door die voorwaarden is de liefde niet vrij. Daar ligt volgens mij het grootste struikelblok. Door het stellen van voorwaarden ontneem je zowel jezelf als de ander de vrijheid.
Je maakt de ander mijn. De ander moet voldoen aan jouw voorwaarden.

Vrijheid

Daar zit de angel. Door de ander “mijn” te maken ontneem je haar haar vrijheid.
“Mijn vrouw hoort zoiets niet (of juist wel) te doen!”
Maar iedereen om je heen zie je het zo doen. Kan het ook anders?
Ja, het kan ook anders, namelijk door je liefde onvoorwaardelijk te maken. Je vrouw is niet van jou en als je onvoorwaardelijk van haar houdt gun je haar elke ervaring en ben je blij voor haar.
Haast ondenkbaar toch? Je vrouw gaat met een ander naar bed en dan moet je daar nog blij mee zijn ook.
Dat is een stap die je niet zomaar zet. Voor mij was het een proces. Ik had Heleen “mijn” gemaakt. Ik doorzag dat en wilde het anders.
Heleen heeft een dochter, een prachtige jonge uitgave van haar moeder, van haar hou ik onvoorwaardelijk. Ja, kun je zeggen, dat is gemakkelijk, met haar heb je geen liefdesrelatie. Dat klopt, maar ik vroeg mezelf af zou ik naar Heleen dezelfde onvoorwaardelijke liefde kunnen voelen als naar haar dochter. Eerst en vooral moest ik stoppen met het idee dat Heleen van en voor mij is. Door haar “mijn” te maken creëer ik een potentiële bron van conflicten.
Ze is nooit van mij geweest, dat is echt weer zo´n ego-verzinsel. Het hielp toen ik dat doorhad. Door dat idee los te laten kon ik de liefde stapje voor stapje onvoorwaardelijker maken.

Liefde is wat je bent

Als je beiden op een onvoorwaardelijke manier van elkaar houdt dan gun je elkaar elke ervaring. Dat is voor mij echte liefde. Dan ben je bij elkaar omdat het goed is om samen te zijn, niet omdat het moet.
Het lijkt een vrijbrief om lekker je gang te gaan. Je ego staat te springen van blijdschap, eindelijk heeft hij het voor elkaar, totdat hij ontdekt dat hij buitenspel is gezet.
Onvoorwaardelijke liefde gaat voorbij aan het ego, want het is zonder oordeel.
Nog een stap verder en je ervaart dat jouw onvoorwaardelijke liefde alles en iedereen omvat. Jouw liefde maakt alles één.

Onvoorwaardelijke liefde is niet wat je hebt, maar wat je bent.

Geloof niets van wat ik hier vertel, onderzoek je eigen waarheid.

Wil je een keer met me meewandelen klik hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *