Het is de schuld van het Universum

Vrije wil

´Maar dan is het universum er de schuld van,´ klinkt het verontwaardigt uit de mond van Reinier. Hij is een vriend van mij die zich aan het ontworstelen is uit de ego-staat. Langzaam maar zeker wordt hij wakker. Hij heeft het moeilijk met het gegeven dat er geen vrije wil is. Dat er geen keuze is, dat niets toevallig is. Dat het alleen maar gaat om de ervaring.

Twijfel

‘Hoe zit het dan met alle ellende in de wereld?’ vraagt hij vertwijfeld. ‘Mensen die op het punt staan een misdaad te plegen, die hebben toch de keus of ze het wel of niet zullen doen?’
‘Het lijkt dat ze  een keus hebben, maar ze zullen precies doen wat er gebeuren moet.’
‘Dus het universum regelt alles?’ vraagt hij.
‘Het ligt wat genuanceerder, maar zo zou je het kunnen noemen.’
‘Maar dan is het universum dus de schuld van al die ellende, van al rampen en misdaden.’
‘Als jij vindt dat het universum schuldig is, is er volgens jou iets verkeerds gebeurd. Niets heeft een betekenis in zich, alles heeft de betekenis die jij er aan geeft.’
‘Maar al die ellende is toch verschrikkelijk, al die doden, al dat lijden, al dat verdriet het is toch onmenselijk.’

Stop met het nieuws van kranten en  tv

Bij Reinier zie ik opperste vertwijfeling.
‘Al die gebeurtenissen die ik dag in dag uit in de krant leest of op tv zie dat is toch niet goed te praten?’  Ik doe hem de suggestie om te stoppen met de krant en de tv.
‘Maar ik moet toch op de hoogte blijven.’
‘Van wie moet dat?’ vraag ik . Hij haalt zijn schouders op. Hij vindt het moeilijk om te accepteren dat er geen vrije wil bestaat en dat het maken van een keuze slechts een ervaring is.

Niets is goed of fout

Inderdaad als je het nieuws vanuit het perspectief van de ego-staat bekijkt dan lijkt er veel ellende en rampspoed te zijn. Zo zijn we opgevoed. We hebben geleerd om overal stempels op te zetten, labels aan te hangen. Het is goed of het is fout. Maar of iets goed of fout is heeft te maken met vanuit welk perspectief je er naar kijkt. Religies hebben daar een duivel of een satan voor bedacht. Die zijn de oorzaak van al het kwaad in de wereld. Iemand moet toch de schuld krijgen.
Door deze truck wordt het ‘kwaad’ buiten onszelf gelegd.
Alles gebeurt gewoon. Goed of fout zijn bestempelingen van het ego.

Ontwaakt uit de droom

Als je ontwaakt bent uit de droom van de ego-staat dan zal je zien dat het inderdaad slechts een ‘droom’ is. De zogenaamde werkelijkheid is één grote illusie om jou het leven te laten ervaren.  Als je dat kunt doorzien, bestaat er geen goed of fout meer.
Als je een keer met me mee wilt wandelen klik dan hier

This article has 1 comments

  1. Nell Toussaint , Harmelen Beantwoorden

    Ik kan een heel eind met je meegaan Guido , maar uiteindelijk maak je toch een keuze als gevolg van diepe ervaringen en emoties, wat tot een bepaald inzicht leidt. Dat inzicht geeft rust, helderheid, stimuleert de creativiteit en maakt duidelijk wat je diep van binnen graag wilt. Dan komt bij mij een proces op gang om te kunnen verwezenlijken waar ik diep naar verlang. Je kan dit ook omschrijven als iets wat dan gewoon gebeurt, iets wat gevoed wordt vanuit een sterk beleven, verlangen. Ik kan hier ook angsten in tegen komen, die ik kan overwinnen/loslaten, waardoor je toch een soort van keuze maakt en je eigen drive volgt.
    Guido ik heb je een aantal jaren geleden ontmoet op een workshop van King in Lanzarote , waar dat ‘Amazon vriendinnetje’ van king een paar dagen heeft meegedaan .
    Lieve groet, Nell

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *