Hoe zag mijn Eenheidservaring eruit?

Mijn perspectief van de werkelijkheid is veranderd

Tijdens een workshop ”Spirituele overgave” kwam tijdens het voorstelrondje ter sprake dat ik een eenheidservaring heb gehad. Ik was wat verbaasd  dat gevraagd werd wat ik daarmee bedoelde omdat ik dacht dat dit woord duidelijk aangaf wat er met mij gebeurd was.
Er zijn meerdere benamingen voor een dergelijke ervaring. Sommigen noemen het zelfrealisatie, of verlichting of dat je ‘klaar’ bent of ontwaakt. Allemaal termen die mij niet zo aanspreken omdat daar in mijn beleving betekenissen aangegeven worden waar ik me niet bij thuis voel.
Dus als ik moet omschrijven wat mij overkomen is, dan zeg ik dat ik een eenheidservaring heb gehad waardoor mijn perspectief van de werkelijkheid veranderd is.

Onmetelijke grootsheid

Hoe zag die eenheidservaring er uit?
Het is voor mij nu zo’n kleine anderhalf jaar geleden. Wat mij overkwam was, dat ik, terwijl  ik ‘s morgens thuis rustig op de bank van mijn eerste kopje koffie zat te genieten, ineens de ervaring had dat mijn bewustzijn alsmaar groter en groter werd tot het uiteindelijk het complete universum omvatte. Ik doorzag de onmetelijke grootsheid van wie ik in essentie ben. Er stroomde een golf van diepe dankbaarheid door me heen. Ik voelde me enorm bevoorrecht. En ook trots dat ik dit voor mij nagenoeg onmogelijke bereikt had.

Alles is een illusie

Daardoor werd me ook duidelijk dat alles een illusie is, voor mij, door mij en in mij gecreëerd om het leven te ervaren.
Vooral dit besef en dat alles precies goed is zoals het is, heb ik als enorm bevrijdend en zeker ook als humoristisch ervaren.
Vooral toen ik me realiseerde hoe serieus  ik het leven tot dan toe had genomen. Ik was ervan overtuigd dat ik een boodschapper was, ik had de wereld echt iets te bieden. Ik had mijn biografie geschreven, en met dat boek in de hand zou ik als een soort nieuwe Jezus de wereld mijn boodschap gaan brengen. Tijdens die eenheidservaring zag ik zo duidelijk dat er niets te verbeteren valt, alles is precies goed.  Daar ging mijn boodschappersverhaal. Mijn levensloop kon bij het oud papier en ik heb er in mijn eentje om staan schaterlachen. Wat had ik me al die jaren daar druk om gemaakt.

Het gewone leven

Hierna  was het nogal wennen aan het gewone leven van alle dag. Want ondanks deze ervaring blijkt er aan mij niets menselijks vreemd te zijn. Ik kijk er wel vanuit een ander perspectief naar waardoor ik heel veel dingen  als veel lichter ervaar. In die zin ben ik inderdaad verlicht het voelt meestal beduidend minder zwaar.

De magie van het leven

Maar mijn ontdekkingstocht van het leven gaat gewoon verder. Een grote hulp voor mij zijn al die boodschappen die ik in mijn illusie voorbij zie komen. Ik heb er menige column over geschreven. Al die zogenaamde toevalligheden zijn voor mij de magie van het leven. Hoe onwaarschijnlijker hoe leuker. Laatst nog ik liep in de stad en twijfelde ergens over of ik het nu wel of niet zou doen, komt er een enorme witte oplegger voorbij met in levensgrote letters  ACTION erop. Hoe duidelijk wil je het hebben?

In de tijd daarna heb ik veel alleen gewandeld en in die periode ontwikkeld zich een gevoel in mij dat ik dienstbaar wil zijn aan de ander. Daarmee geef ik uiting aan wie ik ben. Alles dat uit mij komt is voor de ander.
En ik leer van iedereen die voorbij komt.

This Post Has One Comment

 1. Sem Reply

  Beste Guido,

  Mooi verhaal en heel herkenbaar dankje!

  Ik heb mijn ervaring met een enorm bonzend hart door gemaakt, en ook de bevrijding dat alles op de juiste plaats staat ook de dingen waarvan we zouden zeggen dat ze niet zouden moeten gebeuren..
  En de ingeving dat je alleen maar uit je ogen hoeft te kijken en je niets overkomt

  Ik vroeg me ook af of je er ook een beeld bij hebt gekregen zoals iets wat lijkt op een hologram van rond draaiende kringen/ paarse circels ?

  Vriendelijke groeten,

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *