Kwetsbaar gebied, niet betreden

Kwetsbaar,

Op een middag ging ik wandelen met de intentie om een hint te krijgen voor een volgende column. Door de vele regen van de afgelopen periode was het erg nat in het bos en kwam ik op plekken waar ik nog niet eerder geweest was. Ik passeerde een klein oranje  bord. Pas nadat ik een eindje doorgelopen was, drong het tot me door wat er op stond: “Kwetsbaar gebied, niet betreden”. Ik ben op mijn schreden teruggekeerd en heb een foto gemaakt.  Dit was een mooi onderwerp .

Ego-overtuigingen

Een kwetsbaar gebied is een  plek die meer zeer doet dan voor de situatie nodig is. Ik word geraakt in oude pijn wordt er wel over gezegd.  Ik  reageer heftig als ik daar geraakt word. Mijn ego heeft allerlei patronen ontwikkeld om die kwetsbare plekken niet te laten betreden. Voorbeeld: in het begin van mijn relatie met Heleen was ik er van overtuigd dat zij van mij was, ze was mijn vrouw en iedere andere man had met zijn fikken van haar af te blijven. Dus ik deed allerlei moeite om te voorkomen dat ik in een dergelijke situatie verzeild zou raken.

Tantra

Toen we samen aan de tantra workshops begonnen had ik geen idee dat dit zo’n  kwetsbare plek was. Ik deed heel stoer en vond dat Heleen best met een ander man moest kunnen oefenen, maar wat deed me dat zeer.  Toch vond ik dat het moest kunnen en negeerde mijn pijn. Kwetsbare plekken zijn ego-overtuigingen bij uitstek die niet waar zijn. Waarom zijn ze kwetsbaar? Omdat er een valse overtuiging onder zit, die ik mezelf hebt wijsgemaakt.  Ik vond dat Heleen van mij was, wat natuurlijk niet waar is, dat had ik er zelf van gemaakt.

Kwetsbare kant

Mijn ego was zo gehaaid om deze kwetsbare plek ook voor zijn eigen voordeel te gebruiken. Ik ontdekte dat ik door deze kant  van mezelf in de groep te laten zien ik veel waardering kreeg.  Ze vonden het dapper van mij dat ik het durfde. Ik heb daar bij deelrondes  van de tantra workshop  regelmatig gebruik van gemaakt. Daar  vertelde ik hoe moeilijk ik het vond om te zien dat Heleen een oefening met een andere man deed.  Ik vond het heel spannend om te zeggen, maar het leverde me ook  de nodige complimenten  van de andere deelnemers op. Dat vond ik dan weer geweldig.  Waardoor ik de echt pijn niet hoefde te voelen.

Zelfonderzoek

Ik heb ontdekt dat de enige manier om hier uit te komen is,  om de overtuigingen te onderzoeken die ten grondslag liggen aan de kwetsbare plek. Ik heb ze een voor een uitgepluisd. Waarom ben ik daar kwetsbaar? Welke pijn zit daar? Tot mijn ontsteltenis ontdekte ik  dat al die overtuigingen niet waar waren. De meeste, zo niet allemaal zijn gebaseerd op een negatief zelfbeeld dat in de loop van mijn jeugd ontstaan was. Maar dat beeld dat ik van mezelf had was niet waar, dat waren de boodschappen die ik uit mijn jeugd had meegekregen. Omdat ik mijn  kwetsbare plekken zelf heb  gecreëerd, ben ik de enige die ze weer kan laten verdwijnen.  Als ik doorzie dat de overtuiging  niet waar is, laat ik het gaan. Alhoewel het soms best een tijdje duurt voor die overtuiging helemaal uit mijn systeem verdwenen is.

Naschrift

Tijdens het schrijven van deze column crashte mijn laptop, over kwetsbaarheid gesproken. Vandaar dat het even geduurd heeft. Ik heb de column maar herschreven.

Neem niets van wat ik zeg voor waar aan, maar ga op zoek naar je eigen waarheid.

Wil je een keer met me meewandelen, klik dan hier om je aan te melden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *