Manifesteren

Het begrip manifesteren  kwam de laatste dagen een paar keer langs.
Er hangt een sfeer van magie omheen. Of het iets is dat slechts aan een paar verlichte personen is voorbehouden. Niets is minder waar, we doen het allemaal elke dag.
Op dit moment nu ik deze woorden schrijf manifesteer ik. Ik zet gedachten om in woorden. Moeilijker dan dit is het niet. Iedereen manifesteert de hele dag door. Dat is wie we zijn.

Kijk om je heen, alles dat door mensen is voortgebracht, is in de menselijke geest ontstaan. Gedachten worden woorden, woorden worden daden en zo zijn grootse manifestaties gerealiseerd.
Dikwijls lijkt het erop als we ergens voluit voor gaan of er een hogere macht is die ons met ‘toevalligheden’ helpt.  En met manifesteren bedoelen we dan dat we denken dat we de ‘toevalligheden’ een handje kunnen helpen.
Dit is de wijze zoals het op illusie-niveau, ons beeld van de werkelijkheid, lijkt te werken.

Toeval bestaat niet

Je kunt het ook vanuit een ander perspectief bekijken.
Mijn uitgangspunt is dat toeval niet bestaat. Dit heeft nogal vergaande consequenties. Dit betekent bijvoorbeeld dat er geen vrije keus bestaat. Als we denken een keus te maken gebeurt er precies datgene dat moest gebeuren. Als we een andere keus maken, was dat wat het moest zijn. We kunnen dus ook nooit een verkeerde keus maken.
Dat zelfde geldt voor de vrije wil. Het lijkt erop dat wij een vrije wil hebben, maar als er geen keuze is, is er ook geen vrije wil.
Ook mijn gedachtes zijn geen toeval. Waar komen ze vandaan? Ik kan zelfs niet kiezen wat ik denk. Ook de woorden die ik zeg, gebeuren gewoon. Dus je kunt ook nooit iets verkeerd zeggen.
Alles is gewoon en had ook  nooit anders kunnen zijn

Manifesteren

Hoe zit het dan met manifesteren? Ook daar geldt: alles gebeurt gewoon en we kunnen ons van alles in ons hoofd halen en onszelf met allerlei mooie spirituele verhaaltjes voor de gek houden. We hebben er geen enkele invloed op.
Natuurlijk lijken er voor onze beleving bijzondere gebeurtenissen plaats te vinden. Ik vind het ook heel leuk om al die magische dingen mee te maken. En het streelt ons als we denken dat we er invloed op hebben en dat is ook precies de bedoeling anders is er weinig lol meer aan.

In essentie is manifestatie net zo ongrijpbaar voor ons als het weer in Nederland. Soms lijkt het zich aan de regels te houden, maar even zo vaak lopen we in een niet voorspelde plensbui. Je kunt er prachtige theorieën en  uitgebreide spirituele uiteenzettingen op los laten.  Het is niet in regels te vatten.

Het goddelijke.

Gisteren zei ik dat ik had gelezen dat je om te kunnen manifesteren je ego opzij moest zetten om ruimte te maken voor het goddelijke. Dat klinkt heel spiritueel. Totdat je er wat verder over nadenkt. Zou het goddelijk zich nu echt door ons ego tegen laten houden. Nou, dat zou me dan van het goddelijke bar tegenvallen. Ik had verwacht dat hij/zij wat meer in haar mars had. Bovendien zijn wijzelf inclusief ons ego ook een manifestatie van het goddelijke. Ja, ons ego is ook goddelijk want anders zou er voor het goddelijke weinig te ervaren zijn. Het goddelijke zou zich dan door zichzelf in de weg laten zitten om iets te manifesteren, klinkt niet erg goddelijk vind ik.

Kortom, leef zonder voorbehoud wat er uit jou komt. Je illusie volgt je en zal je feilloos tonen wat je gemanifesteerd hebt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *