Nondualiteit

Theorie

Het verbaasd me dat sommige leraren hier zo langdurig over kunnen uitweiden. Ze maken er iets buitenaards, iets mysterieus, iets ongrijpbaars van. Ze houden er prachtige theoretische verhandelingen over. Een tijdje terug ging in een tv uitzending Stine Jensen, een journaliste, op zoek naar wat non-dualiteit was. Haar tocht voerde haar langs wetenschappers en spirituele goeroes. Aan het einde van het programma was ze niets wijzer geworden, terwijl het voor mij zo simpel is.

IS

Nondual betekent “niet twee” of wat meer specifiek: “geen tweedeling”.
Een nondualistische visie kijkt vanuit het perspectief dat alles één is.
Non-dualiteit is.
Moeilijker kan ik het niet maken elk woord dat je er achter aan toevoegt maakt dat je er een stempel op drukt en het daardoor niet meer non-dualistisch is.
De wereld om ons heen is non-dualistisch. Want alles is. De natuur is, de aarde is, het heelal is,
ook de mens is.
Echter de mens is uitgerust met een ego. Ons ego is erop gespitst om op alles wat hij tegenkomt een stempel te drukken. Ons ego maakt iets mooi of lelijk, goed of fout, eerlijk of oneerlijk. De wereld om ons heen kent die tegenstrijdigheden niet. Ons menselijk ego creëert ze. En dat is maar goed ook anders zou er weinig te ervaren zijn.

Man en vrouw

Hoe zit het dan met man en vrouw? Dat zijn toch duidelijk twee tegenstellingen, die maken we niet in ons hoofd die nemen we waar.
Inderdaad, we zien een mens en drukken daar direct een stempel man of vrouw op en vervolgens hangen we daar allerlei waarde-oordelen aan. En daar zit hem de kneep. De waarneming dat een mens een man of en vrouw is, is geen waardeoordeel. Pas als we die eraan hangen, bijvoorbeeld dat mannen overwegend rationeel en vrouwen eerder emotioneel en creatief zijn, maakt dat iets dat non-dualistisch was, dualistisch wordt.

Waarde-oordeel

Daar zit ook de angel. Een dualistische visie is gebaseerd op een waardeoordeel. Als wij alleen maar zouden waarnemen zonder er een oordeel aan te hangen zouden alle tegenstrijdigheden er niet zijn.
Het zijn juist deze tegenstrijdigheden die zoveel conflicten en ellende veroorzaken. Het trieste is dat we het onszelf allemaal aan doen. De wereld om ons heen is vrij van tegenstrijdigheden. Wat we denken te zien is niet waar. Het zijn de stempels die ons ego erop plakt.
Als er in de schepping objectieve tegenstrijdigheden zouden zijn, zou iedereen daar hetzelfde over denken. Niets is minder waar. De hele schepping is en een ieder plakt er zijn eigen plaatje op. We doen het automatisch en zijn ons er meestal niet eens van bewust.
Als je weet dat je dat doet, helpt het al een stuk. Het maakt het leven in ieder geval al een stuk vrediger en lichter.

Neem niets van mij voor waar aan. Ga op zoek naar je eigen waarheid.

Wil je een keer met me meewandelen klik hier om je aan te melden

This Post Has 2 Comments

  1. Guido van Mierlo Reply

    Er staan al wat tips in de column: Probeer niet overal een oordeel over te hebben.
    Realiseer je dat het je ego is die al die tegenstrijdigheden creëert. Onderzoek je overtuigingen die hier aan ten grondslag liggen.

  2. Anne Reply

    Over dit onderwerp zijn hele boeken geschreven en er is zelfs een film over gemaakt (misschien wel meerdere), maar zo duidelijk en kort en krachtig als jij het nu uitlegt, ben ik het nog niet eerder tegengekomen. Dank je wel!
    Ik zou willen dat het ‘kwijtraken’ van dat ego in de praktijk net zo simpel was. Misschien kun je daar ook eens wat tips voor geven 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *