Oudejaarsconference

Hilarisch slot

Heleen en ik hebben met veel plezier tot twee keer toe de oudejaarsconference van Herman Finkers bekeken. Ik kan zijn soort humor erg waarderen.
Hij wilde zijn conference beëindigen met stichtelijke woorden van Benedictus van Nurcia. Nu heeft onderzoek uitgewezen dat als je tijdens een conference de diepte in gaat, de kijkcijfers onmiddellijk scherp dalen. Daar had Herman iets  op gevonden. Om te voorkomen dat mensen weg zouden zappen kondigde hij aan dat er tijdens de woorden van Benedictus een naakte vrouw op het toneel zou dansen. Ik dacht dat doet hij nooit, maar het gebeurde toch.

Vergelijk

Natuurlijk werd mijn aandacht door die blote vrouw getrokken. Na de eerste keer kijken wist ik echt niet wat Herman over die Benedictus gezegd had. Pas bij de tweede keer en doordat ik me heel bewust op de woorden richtte kon ik het volgen.
Waarom vertel ik dit?
Heleen vergeleek mijn column van gisteren met deze conference. Mijn avontuurtje met Astrid trok teveel de aandacht daardoor kwam datgene wat ik echt wilde zeggen niet over. Ik had het beter geen avontuurtje kunnen noemen. Ik vond het wel heel spannend maar tot een ontmoeting tussen mij en Astrid is het niet gekomen.

Concepten

De aandacht van de lezer werd afgeleid. Zo gebeurde het ook bij Herman Finkers, doordat de aandacht naar de blote vrouw ging,  kwamen de stichtelijke woorden niet over.
Mijn column  ging niet over het avontuurtje, maar over hoe het me overkomen was.
De dag ervoor heb ik een column geschreven over de bedachte concepten: vrije wil, keuzes maken en verantwoordelijkheid nemen.
In mijn verhaaltje over Astrid, heb ik beschreven hoe ik gestuurd werd. Ik heb niet uit vrije wil keuzes gemaakt, ik heb nergens verantwoordelijkheid voor genomen. Het overkwam me. Zelfs mijn verlichte perspectief werd me voor enige tijd ontnomen om het maar als echt te kunnen ervaren.
Ook de omstandigheden werden gecreëerd zodat het precies zo zou gaan.

Waarschijnlijk doordat ik het verhaaltje over Astrid open heb gelaten, heb ik het onbewust denk ik te spannend gemaakt. Zo heb ik het ook ervaren, maar daar ging het niet over. Het was alleen maar een kapstok om aan op te hangen wat ik echt wilde zeggen.

Illusie

Namelijk dat mijn illusie voor mij, door mij en in mij gecreëerd wordt. Voorheen waren het ook voor mij maar woorden. Het klinkt ook behoorlijk theatraal. In dit voorbeeld heb ik het aan den lijve ondervonden. Ik heb heel direct ervaren dat het zo is en wilde dat met jullie delen.
Het leven stroomt door mij heen, het enige dat ik kan doen is me er aan overgeven.
En ook al denk dat je dat niet doet, het kan niet anders. Zo werkt het nu eenmaal.

Net zoals een muzikant een instrument nodig heeft om muziek te maken zo zijn wij voor het Leven het instrument om te ervaren.

Neem niets uit dit verhaal voor waar aan. Ga op zoek naar je  eigen waarheid.

Wil je een keer met me mee wandelen, klik dan hier om je aan te melden.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *