Rollenspel

Wie ben ik?

Tijdens mijn zoektocht op het Pad naar antwoorden op de vraag: Wie ben ik? kwam ik tot de ontdekking, dat alles waarvan ik dacht dat ik het was, slechts rollen waren die ik speelde.
Ik was een man, een vader, een echtgenoot, een minnaar, een zakenman, een vriend, een wandelaar, en zo nog tientallen rollen meer. Elke rol kende zijn eigen opvattingen, overtuigingen en gedragspatronen. Mijn dochter kon bijvoorbeeld aan mijn stem horen als ik een zakenrelatie aan de telefoon had. Ze noemde dat mijn zakenstem.
Ik was een zachte, lieve en verlegen man, had een laag zelfbeeld en  vond de mening van anderen o zo belangrijk. Vooral deze rol speelde ik met verve. Dat was de man die ik dacht dat ik was.

Ik was een stiekemerd

Toen ik wat verder op het Pad kwam, ontdekte ik dat ook mijn negatieve kanten rollen waren. Dat was best een schokkende ontdekking. Ik was bijvoorbeeld een stiekemerd, als ik merkte dat anderen en met name mijn echtgenote een negatief oordeel had over iets dat ik wel wilde doen zei ik dat ik het niet zou doen maar deed het stiekem toch. Dat ging dan met name als het iets met seks te maken had. Maar het was ook breder, stiekem snoepen, stiekem drinken, stiekem roken, stiekem een filmpje kijken of een blaadje lezen, stiekem naar een andere vrouw kijken. Allemaal stiekem gedoe omdat ik bang was voor afkeuring en niet voor mezelf durfde uit te komen.
Ik durfde me niet te laten zien, ik was doodsbang wat de ander dan wel niet van me zou denken.
Elke keer als mijn echtgenote aangaf dat ze met me wilde praten schoot ik in de stress en was ik doodsbenauwd dat ze iets ontdekt had dat ik voor haar verborgen wenste te houden en er een conflict zou ontstaan. Het waren allemaal rollen die ik speelde.

Schaduwkant

Hoe meer ik me van mijn rollen bewust werd hoe meer ik doorhad dat ik ook een andere rol kon spelen. Vooral die rol van stiekemerd zat me erg dwars. Ik heb er eerder over geschreven hoe ik mijn schaduwkant ontdekte en de beslissing nam om die rol niet meer te spelen. Ik wil me niet langer schamen voor wie ik ben. Het is een beslissing die ik van het ene op het andere moment genomen heb.

Nieuwe uitdagende rol

Sindsdien ben ik een andere rol gaan spelen. Ik durf me te laten zien, ben onbeschroomd en voel me vrij. Het geeft me ook de vreugde om te ontdekken dat deze rol veel beter past bij de man die ik wil zijn. En wat anderen van me denken kan me steeds meer gestolen worden.
Aanvankelijk moest ik die rol bewust spelen. In mijn lichaam was de schaamte en de angst nog aanwezig. Als Heleen mij aansprak kwam toch weer die oude angst omhoog. Heeft ze iets ontdekt dat ik stiekem gedaan heb? Vanuit mijn hoofd komt dan de geruststelling. Oh nee, ik doe niets meer stiekem. Ook de schaamte is hardnekkig, maar ik merk dat het slijt en dat deze nieuwe uitdagende rol mij bijzonder goed past.

Een droom

Enige tijd geleden had ik een droom. Ik droomde dat er in mij twee honden woonden, een oude wijze hond en een jonge speelse pup. Ze staan symbool voor de rollen die  ik kan spelen.
De oude wijze hond staat dichtbij mij, maar voor hetzelfde geld kan ik de rol van de speelse pup kiezen. Het is maar waar ik op dat moment behoefte aan heb. Ik heb ze beide in mij.

Ik kan zelf een rol kiezen.

Het is ook leuk om te ontdekken, dat ik dus gewoon zelf kan kiezen welke rol ik in een bepaalde situatie wilt spelen. Voorheen gebeurde dat automatisch en was ik me er niet van bewust dat ik er invloed op kon hebben.
ik ervaar nu een toenemende vrijheid om de rol te kiezen die me op dat moment het beste past.

Als je een keer met mij, de spirituele wandelcoach mee wil wandelen klik dan hier om je aan te melden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *