Schaduwkant

Donkere wolk

Je schaduwkant is een aspect van je persoonlijkheid die je niet durft te leven. Dikwijls ben je je daar niet eens bewust van. Het hangt als een donkere wolk over je heen. Zo werd mij verteld.
In je schaduwkant zijn dikwijls briljantjes verborgen, onverwachte talenten of bronnen van levensvreugde. En inderdaad als je je daarvan niet bewust bent, doe je jezelf tekort

Ik had geen idee wat er mee bedoeld werd, of dat ik me op de een of ander manier zou beperken of tekort doen. Totdat ik bij mezelf ontdekte waar het over ging. Als ik er nu op terug kijk, kan ik zien hoe ik al die tientallen jaren mezelf tekort deed.
Mijn schaduwkant betrof mijn seksuele geaardheid die ik niet durfde te leven. Ik heb daar al eerder over geschreven. Het was een erfenis uit mijn streng katholieke jeugd. Alles wat met seks of erotiek te maken had was slecht en zondig. Zelfs de gedachten eraan. Ik moest het gaan biechten en kreeg te horen hoe zondig ik was en werd gestraft.

Ik was er niet tegen opgewassen elke keer gaf ik er weer aan toe. Ik vond mezelf een door en door slecht mens. Ik schaamde me en duwde het diep weg. Ik durfde het niet te leven.

Frivoler

Ik koos vrouw, die in mijn ogen ingetogen was. Ik was smoorverliefd maar vond haar geen verleidelijk of uitdagend type, daar zou ik me geen raad mee hebben geweten en was vervolgens gepikeerd dat ze niet wat frivoler was. Ik was teleurgesteld , want ik dacht dat ze het wel in zich had. Ik durfde het zelf niet, maar verwachtte het wel van haar.
Inmiddels weet ik beter.

Het is nu op de kop af één jaar geleden dat een andere  vrouw me met de neus op de feiten drukte. ‘Je schaamt je over je eigen ondeugendheid,’ zei ze. Als in een flits doorzag ik het. ik schaamde me inderdaad voor wie ik was en nam me op dat moment voor mijn schaamte van me af te schudden en er voortaan onbeschroomd voor uit te komen. Ik ging voluit genieten van erotiek, van ondeugend zijn, van seksualiteit, dat was wie ik ben.

Ik was altijd doodsbang geweest dat andere mensen mij “een vieze oude man” zouden vinden als ik schaamteloos mezelf zou durven te zijn. Op de een of andere manier kon het me niet meer schelen wat de anderen er van vonden. Dat was hun probleem, niet langer het mijne.

Ik uit me onbeschroomd

Ik heb me eraan ontworsteld en achter me gelaten. Ik geniet met volle teugen van mijn herwonnen vrijheid. Ik uit me onbeschroomd naar zowel mannen als vrouwen en geniet er mateloos van. Ik ga het spel niet langer uit de weg, integendeel ik speel het met verve. En ik vind het leuk!
Ik durf nu zonder enige lading dingen te zeggen, die ik vroeger nog niet durfde te zeggen al had ik tien glazen bier op. De donkere wolk is verdwenen.

Ik deel mijn vrijheid open en eerlijk met Heleen en we genieten er samen van. Onze intimiteit heeft zich enorm verdiept.

Inderdaad er zit een krachtige bron van levensvreugde in mijn schaduwkant verborgen.
Niet iedereen is even blij met de nieuwe Guido en sommigen keren mij de rug toe. Dat is wel even slikken, maar beslist geen reden om me ook maar enigszins in te houden.

Perfecte spiegel

Heleen was mijn perfecte spiegel. Ze liet me haarscherp zien, wat ik zelf niet durfde te leven.
Nu ik het wel zie, zie ik dat ook in haar, zo mooi.

Een van de legendarische uitspraken van Johan Cruijff luidt: “Je gaat het pas zien, als je het door hebt.”

Klik hier als je je aan wilt melden om een keer met me mee te wandelen.

This Post Has 3 Comments

 1. Anna Reply

  30 maart jl heb ik tijdens de “talking stick” ronde tijdens een healing retraite mijn intenties uitgesproken: ik wil mijn schaduwkanten accepteren en ik ben er aan toe om mijn grootste angst onder ogen te zien. Ik wil niet meer vluchten dus laat het maar zien.
  Tijdens de ceremonie werd het allemaal zo duidelijk! Ik besefte mij dat ik bang was/ben voor mijn eigen kracht. Het was zo crystal clear helder en zonder enkele twijfel, zonder ruimte voor twijfel… Een crystal clear inzicht!
  Ingegeven door mijn eigen hart of mijn Hogere Zelf of mijn Ziel….Het is erkennen en het accepteren wie ik werkelijk ben! I am the light! I am the light that I am!
  Grappig! Het was 30 maart jl… Precies 2 jaar terug, op het moment dat jij het bovenstaande artikel plaatste. Ik geloof niet in toeval. Het Universum is echt werkelijk niet met woorden te omschrijven. Ik voel me erg dankbaar dat ik dmv deze synchroniciteit een bevestiging krijg dat ik op de goede weg ben! Dankjewel Bark dat jij dmv je stuk een beetje licht voor mij hebt gechanneld. Dit is precie wat ik nu nodig had! Take care and all the best! Love & light!

 2. Bark Berendsen Reply

  Hey Guido,

  Mooi verhaal en goed uitgelegd! Ik heb altijd het idee gehad dat ik geen schaduwkanten heb, wat natuurlijk zou kunnen, maar niet erg waarschijnlijk is.

  Er is wel het e.e.a. op gang gekomen in mijzelf na de boosheid/woede uitbarsting van vorige week. Op de één of andere manier onderdruk ik continue mijn kracht als man/mens en de laatste paar dagen ben ik hiermee aan de slag gegaan.

  Het lijkt alsof ik de lichamelijke reacties als trillen, schreeuwen, stampen, etc. heb uitgeschakeld waardoor energie zich niet vrijelijk kan bewegen in mijn systeem. Ik voelde zondag enorm veel spanning in mijn buik, dus ik dacht, ik ga naar het bos met een handdoek op een boom slaan en een geluid bij maken die past bij de energie. En dat werkt! De spanning neemt enorm af en ik voel me stukken beter.

  Vanochtend werd ik weer met enorm veel spanning wakker en toen dacht ik, ik ga gelijk hardlopen en weer tegen een boom meppen. Zo gezegd zo gedaan. Echter, ik merkte dat mijn ego weer naar het verre bos wilde waar niemand me kan horen, of heel slecht. En dat terwijl het mooie park bij mij op 5 minuten lopen is – daar komen wel redelijk wat mensen.

  Ik merkte en voelde dus dat ik me schaamde voor de geluiden die ik zou gaan maken en wat ik zou gaan doen – tegen een boom slaan. Toen er nog even wat meer aandacht aan besteedde kwam ik eigenlijk tot de deelconclusie dat ik altijd bang ben voor anderen, maar dat ik uiteindelijk bang ben voor mijzelf – wat er uit mij komt. En dat dat niet meer te controleren en vreemd is.

  Hoe dan ook, ik heb het wel gedaan, haha. Mensen allemaal kijken naar mijn krachtsinspanning en geschreeuw. het voelde superlekker. Ik merk ook dat het energetisch het e.e.a. in beweging zet en ergens begin ik nu ook te snappen wat krachtig zijn betekent en hoe dat voelt. Er zit natuurlijk ontzettend veel ontwikkeling in nog, maar het begin is er.

  Mijn eerste schaduwzijde: ik ben bang voor mijn eigen kracht?

  Liefs, knuffel,
  Bark

  • Guido van Mierlo Reply

   Wow, dan staat ons nog wat te wachten als jij echt in je kracht gaat staan.
   Waarschuw je wel de mannen en vrouwen in je omgeving, die weten niet wat ze meemaken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *