Vertrouwen

De ander,

Alles dat je doet, doe je voor de ander. Een passend onderwerp voor Kerstavond. Met Kerst vieren we de geboorte van Jezus en als er iemand is beschreven als een persoon die alles voor de ander deed was dat Jezus wel.
Maakt dat Jezus bijzonder? Net zo bijzonder als jij en ik. Want ook wij doen alles dat we doen voor de ander, zodat de ander kan ervaren. Het kan ook niet anders. De stroom van het leven gaat door ieder van ons heen en daardoor gebeurt er precies dat wat er gebeuren moet. En dat gaat je hele leven al zo. Je kunt tegenspartelen of het onzin vinden of je hardnekkig tegen de stroom verzetten. Tevergeefs, je hebt geen enkele invloed op dat wat er gebeurt.

Consequentie

Dit heeft onder andere als consequentie dat ego gerelateerde aspecten als verantwoordelijkheid nemen, vrije wil en keuzes maken, totaal niet aanbod komen. Daarom heeft het ego het ook zo moeilijk om te aanvaarden, dat het geen enkele invloed heeft op wat er gebeurt. Het ego wil o zo graag belangrijk zijn en denken dat het grip op het leven heeft. Maar ja, als je gewoon de stroom van het leven door je heen laat gaan,  als je je hart volgt en voluit het Leven aangaat zul je steeds duidelijker gaan ervaren, dat deze ego-dingen totaal geen rol spelen, sterker nog ze bestaan zelfs niet.

Vertrouwen

Het heeft ook als consequentie dat je nooit een ander kunt helpen. Je kunt wel denken dat je dat doet, maar je doet precies dat wat er moet gebeuren. Iemand helpen is een ego-aktie. Het betekent dat jij het beter denkt te  weten dan het Leven.  Dit wil niet zeggen dat je iemand nooit een helpende hand toe zou kunnen steken, maar dan is het niet omdat je geen vertrouwen hebt dat het goed komt, maar om vanuit dienstbaarheid uitdrukking te geven aan wie je bent.

Helpen

Helpen is o zo verleidelijk, ik herken het precies. Vanmiddag nog op mijn wandeling lag er ergens in het bos een hond te slapen. Toen ik langs hem heen liep schrok hij wakker, liep tien meter weg en bleef afwachtend staan.
Ik schoot direct in de helperstand en probeerde hem met zachte stem naar me toe te lokken. Ik wilde hem mee naar huis nemen en de dierenambulance bellen. De hond bleef op afstand en ik ben uiteindelijk doorgelopen. Ik kon toch niets veranderen aan wat er gebeurde.
Dit gedrag vraagt om het volste vertrouwen te hebben in het Leven. Van de week met die treinen was gemakkelijk. Als ik de trein had gemist had ik de volgende kunnen nemen, er werd niet zo´n groot beroep op mijn vertrouwen gedaan en ook nu met die hond was het niet zwaar.

Het Leven

Dit is waar het overgaat, durf je het leven in alles te vertrouwen? Durf je je volledig over te geven aan de stroom en te accepteren dat alles dat je doet, dat je dat voor de ander doet. En dat je daar geen enkele controle over hebt, al ben je nog zo´n controle freak. Alles gebeurt volgens de stroom van het leven. Want dat is het enige dat er is: Het Leven. Jij.

Ik wens jullie allen fijne Kerstdagen

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *