Zie je de vis van opzij of van voren?

Perspectief

Hoe je iets waarneemt en wat het met je doet  heeft allemaal te maken met het perspectief, het gezichtspunt, van waaruit je naar iets kijkt.
Stel je hebt geen idee hoe een vis eruit ziet. Je staat voor een aquarium, je ziet een goudvis voorbij zwemmen en je beschrijft hem: oranje lijfje, vinnen, sierlijke sluierstaart, rond oogje. Zo zie jij de vis. Maar nu staat er ook iemand aan de korte zijde van het aquarium waardoor hij de vis op zich toe ziet zwemmen. Hij zal een hele andere beschrijving geven, vooral de ronde, opengesperde bek zal opvallen en de bolle ogen, dat is zijn gezichtspunt. Beide kijken jullie naar dezelfde vis, maar wat jullie zien is  heel verschillend.

Zie je de gorilla?

Op youtube kun je het inmiddels beroemde filmpje bekijken waar een paar basketbalspelers elkaar de bal toespelen en gevraagd wordt te tellen hoe dikwijls ze de bal overspelen. Dat blijkt vijftien keer te zijn, nagenoeg iedereen heeft het goed. Maar op de vraag of ze de gorilla zagen die door het beeld heen liep, antwoordde negen op de tien mensen ontkennend. Ze waren zo gefocust op de spelers dat ze de gorilla  niet zagen. Toen ik het filmpje voor de eerste keer bekeek, zag ik de gorilla ook niet. Een volgende keer zag ik de gorilla wel maar zag ik niet allerlei andere dingen die ze onderwijl veranderde. Het blijft een hilarisch fenomeen, dat je dingen die zo duidelijk zijn, niet ziet totdat je erop gewezen wordt. Verleg je je focus dan zal dus ook je perspectief veranderen.

Dol enthousiast of diep teleurgesteld

Gisterenavond heb ik naar de voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland gekeken. Ik heb genoten, zelden zo’n aantrekkelijke wedstrijd gezien. Het maakte mij niet uit wie er zou winnen. Alhoewel ik de Duitsers beter vond, wonnen de Fransen met 2-0. De Franse supporters waren dolenthousiast, de Duitsers diep teleurgesteld. Ze hadden allemaal naar dezelfde wedstrijd zitten te kijken, ze hadden exact hetzelfde gezien, maar vanuit een duidelijk zeer verschillend perspectief.

Je roze bril

Iedereen kijkt door zijn eigen roze bril naar zijn werkelijkheid. Iedereen heeft zijn eigen perspectief dat bepaald wordt door je normen en waarden, je overtuigingen en je geloof, je patronen en je kaders, kortweg je ego. Dat geldt zeker niet alleen voor materiele zaken maar het heeft ook alles met emoties te maken. Of je al of niet ergens door geraakt wordt, heeft te maken met je perspectief.

Een andere manier van kijken

Ik ben me ervan bewust geworden dat alle dingen die me raken of pijn doen allemaal te maken hebben met de manier waarop ik er naar kijk. Zie ik de vis van opzij of van voren, zie ik de gorilla wel  of niet? Het maakt een wereld van verschil. Veel gebeurtenissen die me voorheen angst aanjoegen, of die ik krampachtig probeerde te omzeilen, zie ik nu met vertrouwen tegemoet. Niet zozeer omdat ik veranderd ben maar voornamelijk doordat het me lukt  er op een andere manier naar te kijken. Angst heeft altijd te maken met het perspectief, verander het en de angst zal oplossen.

 

Wil je een keer met me mee wandelen, klik dan hier om je aan te melden

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *